Arghavan Projesi: Iran Yazd’da Atık Malzeme ile Cephe Örgüsü Denemesi

Arghavan Projesi: Iran Yazd’da Atık Malzeme ile Cephe Örgüsü Denemesi

Yazd, İran'da 13 Degrees Architecture Studio tarafından tasarlanan Arghavan Ticari Binası, geleneksel sepetörme (wicker weaving) tekniğini ve Cercis (bakırcıfındık) ağaçlarının atık dallarını cephe tasarımında kullanmayı hedefliyor. Bu strateji, yerel malzemelerle yeni bir yapı tekniği geliştirme çabası olarak tanımlanıyor.


Projenin temel yaklaşımı, unutu¬lan el zanaatlarını güncellemek ve yapı öğesi olarak mekânsal ifadeciliğe dönüştürmek. Özellikle Cercis dalı örgüleri hem görsel bütünlük sağlıyor hem de daha önce taşınmış çatı, gölgelik gibi örneklerinde olduğu gibi cephe bütünlüğünü tamamlıyor.


Malzeme seçiminde düşük maliyetli ve yerel kaynaklar tercih ediliyor; yaygın inşaat malzemeleri yerine, ağaç dalları gibi atık malzemeler öne çıkarılıyor. Böylece hem çevresel etkiler azaltılıyor hem de işçilik odaklı bütçe yönetimi göze çarpıyor.


Yazd'ın iklimine uyum için cephe şeffaf ve gölgeli bir kalkan görevi görüyor. Bu örgü strüktür, güneş ışığının içeri kontrollü girmesine olanak tanırken, düşük ağırlıkta hafif bir çözüm sunuyor. Ayrıca bina içindeki aydınlık, sokak cephesine yardım eden biçimde tasarlanıyor.


Proje, geleneksel teknikleri modern mimariye entegre etme ve bunları sisteme dönüştürerek tekrarlanabilir bir yöntem oluşturma çabası içeriyor. Bu bağlamda, dayanım ve estetik arasında bilinçli bir denge kuruluyor.


205 m² büyüklüğündeki yapı, 2023 yılında tamamlanıyor. Ayrıca ABD'den Golden Winner tasarım ödülü, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 2. derece mimari ödülü ve İran'da mansiyonla bazı ölçekte ödüller alıyor.


@13degrees.arc
📸 Mohammad Hassan Ettefagh, Mohammadreza Alemrajabi, Atefe Alem