GZT
GZT
0
GZT TV CANLI
Jurnal.ist

JURNAL.İST HAKKINDA // NEDİR, KİMDİR?

Her gün tüketiyoruz: Zararlı mı değil mi tartışmaları sürerken yeni çalışma bağırsak dostu olduğunu ortaya koydu

Jurnal.ist
JURNAL.İST
12 TEMMUZ 2025 , CUMARTESİ 20:22
Abone ol
Her gün tüketiyoruz: Zararlı mı değil mi tartışmaları sürerken yeni çalışma bağırsak dostu olduğunu ortaya koydu
Diğer

Yeni araştırmalar, her gün milyonlarca kişi tarafından tüketilen kahvenin bağırsak sağlığına faydalı olduğunu ortaya koydu. Ancak doz aşımı tehlikeli olabilir. İşte kahvenin sindirim sistemi üzerindeki etkileri ve uzman görüşleri…

1-8
Güne zinde başlamak için tercih edilen, sosyal hayatın vazgeçilmez içeceği kahve, şimdi de sağlık alanında gündemde. 12 binden fazla kişinin katıldığı yeni bir araştırmaya göre, günlük 100 mg kafein yani yaklaşık bir fincan kahve tüketmek, kabızlık riskini %20 oranında azaltıyor.
Diğer

Güne zinde başlamak için tercih edilen, sosyal hayatın vazgeçilmez içeceği kahve, şimdi de sağlık alanında gündemde. 12 binden fazla kişinin katıldığı yeni bir araştırmaya göre, günlük 100 mg kafein yani yaklaşık bir fincan kahve tüketmek, kabızlık riskini %20 oranında azaltıyor.

2-8
Kafein miktarı artınca etkisi tersine dönebilir<br>Araştırma, ideal dozun üzerine çıkıldığında kahvenin bağırsaklar üzerindeki olumlu etkisinin tersine dönebileceğini gösteriyor. Günde 204 mg’dan fazla kafein alımı (yaklaşık iki fincan kahveden fazla) ile kabızlık riskinin yeniden arttığı gözlemlendi. Bu durumun temel nedeni ise kafeinin idrar söktürücü etkisiyle vücudun susuz kalması.
Diğer

Kafein miktarı artınca etkisi tersine dönebilir
Araştırma, ideal dozun üzerine çıkıldığında kahvenin bağırsaklar üzerindeki olumlu etkisinin tersine dönebileceğini gösteriyor. Günde 204 mg’dan fazla kafein alımı (yaklaşık iki fincan kahveden fazla) ile kabızlık riskinin yeniden arttığı gözlemlendi. Bu durumun temel nedeni ise kafeinin idrar söktürücü etkisiyle vücudun susuz kalması.

3-8
60 yaş üstü bireylerde farklı sonuçlar<br>İlginç bir detay ise yaş grubuna göre farklılık gösteriyor. 60 yaş üstü bireylerde yüksek kafein alımı, gençlerin aksine kabızlık riskini azaltmaya devam ediyor. Bu da yaşa bağlı fizyolojik farklılıkların bağırsak hareketleri üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor.
Diğer

60 yaş üstü bireylerde farklı sonuçlar
İlginç bir detay ise yaş grubuna göre farklılık gösteriyor. 60 yaş üstü bireylerde yüksek kafein alımı, gençlerin aksine kabızlık riskini azaltmaya devam ediyor. Bu da yaşa bağlı fizyolojik farklılıkların bağırsak hareketleri üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor.

4-8
Kafein, stratejik bir laksatif olabilir<br>Araştırmacılar, kafeinin bağırsak hareketlerini destekleyici etkisinden dolayı doz kontrollü bir şekilde laksatif amaçlı kullanılabileceğini ifade ediyor. Ancak uzmanlar, herkesin aynı şekilde etkilenmediğini vurgulayarak dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Diğer

Kafein, stratejik bir laksatif olabilir
Araştırmacılar, kafeinin bağırsak hareketlerini destekleyici etkisinden dolayı doz kontrollü bir şekilde laksatif amaçlı kullanılabileceğini ifade ediyor. Ancak uzmanlar, herkesin aynı şekilde etkilenmediğini vurgulayarak dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

5-8
Kahve mi, çay mı? Alternatifler neler?<br>Kahve içmeyi sevmeyenler için çay ve enerji içecekleri de birer alternatif olabilir. Ortalama bir fincan çayda 20-70 mg, 250 ml’lik enerji içeceğinde ise yaklaşık 80 mg kafein bulunuyor. Fakat bu içeceklerin de kafein miktarına dikkat edilmesi gerekiyor.
Diğer

Kahve mi, çay mı? Alternatifler neler?
Kahve içmeyi sevmeyenler için çay ve enerji içecekleri de birer alternatif olabilir. Ortalama bir fincan çayda 20-70 mg, 250 ml’lik enerji içeceğinde ise yaklaşık 80 mg kafein bulunuyor. Fakat bu içeceklerin de kafein miktarına dikkat edilmesi gerekiyor.

6-8
Kahve nasıl hazırlanmalı? Filtre önemli!<br>Kahvenin hazırlanma yöntemi de sağlık üzerindeki etkilerini değiştirebiliyor. French press gibi filtre kullanılmadan yapılan kahvelerde, “diterpen” adlı yağlı bileşiklerin kanser ve kalp hastalıkları riskini artırabileceği belirtiliyor. Bu nedenle mümkünse filtre kahve tercih edilmesi öneriliyor.
Diğer

Kahve nasıl hazırlanmalı? Filtre önemli!
Kahvenin hazırlanma yöntemi de sağlık üzerindeki etkilerini değiştirebiliyor. French press gibi filtre kullanılmadan yapılan kahvelerde, “diterpen” adlı yağlı bileşiklerin kanser ve kalp hastalıkları riskini artırabileceği belirtiliyor. Bu nedenle mümkünse filtre kahve tercih edilmesi öneriliyor.

7-8
Polifenoller: Kahvenin gizli gücü<br>Kahvede bulunan polifenoller, güçlü antioksidan özellikleriyle dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Rhonda Patrick’e göre bu bileşikler, demans riskini %50, DNA hasarını ise %23 oranında azaltabiliyor. Bu yönüyle kahve, sadece sindirim sistemi değil, genel sağlık için de faydalı bir içecek olma özelliği taşıyor.
Diğer

Polifenoller: Kahvenin gizli gücü
Kahvede bulunan polifenoller, güçlü antioksidan özellikleriyle dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Rhonda Patrick’e göre bu bileşikler, demans riskini %50, DNA hasarını ise %23 oranında azaltabiliyor. Bu yönüyle kahve, sadece sindirim sistemi değil, genel sağlık için de faydalı bir içecek olma özelliği taşıyor.

8-8
Aşırı tüketim tehlikeli olabilir<br>Farmakolog Lauren O’Reilly ise aşırı kafein tüketiminin, yüksek tansiyon ve kalp ritmi bozuklukları gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Kafein, kalp ritmini ve kan basıncını artıran hormonların salınımını tetikleyebilir ve bazı bireylerde ölümcül komplikasyonlara neden olabilir.
Diğer

Aşırı tüketim tehlikeli olabilir
Farmakolog Lauren O’Reilly ise aşırı kafein tüketiminin, yüksek tansiyon ve kalp ritmi bozuklukları gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Kafein, kalp ritmini ve kan basıncını artıran hormonların salınımını tetikleyebilir ve bazı bireylerde ölümcül komplikasyonlara neden olabilir.

SAĞLIK
KAHVE
KAHVE TÜKETİMİ
BAĞIRSAK SAĞLIĞI
Haber Merkezi

+ GZT Haber Merkezi'nden çıkan tüm içeriklerde olduğu gibi burada da 'GZT bakış açısı' hakim... Son dakika ise en hızlı, merak edilen ise en anlaşılır, dolu dolu bir konu ise en doyurucu şekilde takipçilerimize sunuyoruz. Yine de soru işareti kaldı ise iletisim@gzt.com'a mail atmanız, sosyal medya hesaplarımızdan bize mesaj göndermeniz yeterli.

Bize Ulaşın

Bir proje fikrim var
Sizinle çalışmak istiyorum
Basın sponsoru arıyorum
Bir şeyler söylemek istiyorum

Sosyal Medya

Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
TikTok
LinkedIn
GZT
Hakkımızda
Medya Kiti
Gizlilik Politikası
Kişisel Verilerin Korunması
Mobil Uygulamalar
Sosyal Medya
Kullanım Koşulları
Çerez Politikası
Künye
Site Haritası
Seçim Sonuçları 2024
Muhabbetle
İstanbul'da yapıldı.Tüm hakları saklıdır, Net Medya 2020GZT.com altında yayınlanan köşe yazıları ve haberlerin tüm hakları Net Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazıları ve haberlerin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
YASAL UYARI: BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri DirectFN Finansal Veri ve Teknoloji Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.