GZT
GZT
0
GZT TV CANLI
Jurnal.ist

JURNAL.İST HAKKINDA // NEDİR, KİMDİR?

Müsilaj kabusu bitmiyor: İnceleme yapan dalgıçlar su altındaki müsilajı görüntüledi

Sena Şeker
SENA ŞEKER
08 HAZİRAN 2025 , PAZAR 16:15
Abone ol
Müsilaj kabusu bitmiyor: İnceleme yapan dalgıçlar su altındaki müsilajı görüntüledi
AA

Mersin Körfezi'ndeki ekosistemi incelemek için dalış yapan akademisyenler ve çevre gönüllüleri, deniz dibinde oluşan müsilajı su altı kameralarıyla kaydetti.

1-4
Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, kıyılarda görülen alg patlamalarının (sucul ortamlarda alglerin veya siyanobakterilerin hızla ve aşırı çoğalması) ekosisteme etkisini incelemek için çalışma başlattı.<br><br>Çalışma kapsamında aralarında Ayas'ın da olduğu akademisyenler, çevre gönüllüleri ve özel dalış okulunun dalgıçlarından 10 kişilik ekip, Silifke ilçesindeki Boğsak Koyu ile Dana Adası çevresinde suya girdi.<br><br>Ekip, denizin dibinde müsilajın görüldüğü yerlerden su altı kameralarıyla kayıt aldı.
AA

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, kıyılarda görülen alg patlamalarının (sucul ortamlarda alglerin veya siyanobakterilerin hızla ve aşırı çoğalması) ekosisteme etkisini incelemek için çalışma başlattı.

Çalışma kapsamında aralarında Ayas'ın da olduğu akademisyenler, çevre gönüllüleri ve özel dalış okulunun dalgıçlarından 10 kişilik ekip, Silifke ilçesindeki Boğsak Koyu ile Dana Adası çevresinde suya girdi.

Ekip, denizin dibinde müsilajın görüldüğü yerlerden su altı kameralarıyla kayıt aldı.

2-4
"Dip müsilajının parçalanmasıyla sudaki bulanıklık artabilir"<br><br>Prof. Dr. Ayas, kıyılarındaki alg patlamalarının ekosisteme etkisini incelemek için yaptıkları dalışta yoğun dip müsilajı tespit ettiklerini söyledi.
AA

"Dip müsilajının parçalanmasıyla sudaki bulanıklık artabilir"

Prof. Dr. Ayas, kıyılarındaki alg patlamalarının ekosisteme etkisini incelemek için yaptıkları dalışta yoğun dip müsilajı tespit ettiklerini söyledi.

3-4
Müsilajın nedenlerine ilişkin değerlendirme yapan Ayas, şunları kaydetti:<br><br>"Körfezin kirletici yükü fazla olduğu için müsilaj ve alg patlamalarını görüyoruz. Özellikle karasal girdilerin çok fazla rolü var. Kentsel arıtma sisteminin yetersizliği ile evsel ve sanayi atıkları, azot ve fosfor yükünü artırıyor. Onun dışında tarımsal ve turizme bağlı aktiviteler dolayısıyla denize kirlilik ulaşıyor. Bu da dönemsel olarak dip müsilajının oluşmasına neden oluyor. Dip müsilajının parçalanmasıyla sudaki bulanıklık artabilir. Bu durumun turizme direkt etkisinin olacağını düşünmüyoruz ama kısmi ve dolaylı etki olabilir."<br><br>Ayas, dip müsilajının deniz canlılarına zarar verdiğini ifade ederek, "Müsilaj dibi komple kapladığı için sünger, mercan, deniz yıldızı gibi canlıları kaplıyor ve oksijeni az bir ortam oluşturuyor. Müsilajın parçalanmasıyla oksijensiz ortamda canlılar olumsuz etkileniyor." diye konuştu.
AA

Müsilajın nedenlerine ilişkin değerlendirme yapan Ayas, şunları kaydetti:

"Körfezin kirletici yükü fazla olduğu için müsilaj ve alg patlamalarını görüyoruz. Özellikle karasal girdilerin çok fazla rolü var. Kentsel arıtma sisteminin yetersizliği ile evsel ve sanayi atıkları, azot ve fosfor yükünü artırıyor. Onun dışında tarımsal ve turizme bağlı aktiviteler dolayısıyla denize kirlilik ulaşıyor. Bu da dönemsel olarak dip müsilajının oluşmasına neden oluyor. Dip müsilajının parçalanmasıyla sudaki bulanıklık artabilir. Bu durumun turizme direkt etkisinin olacağını düşünmüyoruz ama kısmi ve dolaylı etki olabilir."

Ayas, dip müsilajının deniz canlılarına zarar verdiğini ifade ederek, "Müsilaj dibi komple kapladığı için sünger, mercan, deniz yıldızı gibi canlıları kaplıyor ve oksijeni az bir ortam oluşturuyor. Müsilajın parçalanmasıyla oksijensiz ortamda canlılar olumsuz etkileniyor." diye konuştu.

4-4
"Müsilaj, Mersin Körfezi için artık bilimsel olarak belgelenmiş durumda"<br>Dip müsilajının etkisinin ortadan kaldırılması için arıtma sistemlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ayas, şunları anlattı:<br><br>"Mersin Körfezi'nde müsilajın daha da kalıcı hale gelmesiyle karşılaşabiliriz çünkü körfezin kirlilik yükü çok fazla. Durum çok iyi değil. Buna bağlı olarak yıllardır sıklığı ve boyutu artan şekilde yüzey ve dip müsilajını görmeye devam ediyoruz. Dip müsilajı, Mersin Körfezi için artık bilimsel olarak belgelenmiş durumda bu da körfezin deniz kirliliği konusunda iyi olmadığının somut göstergesi."
AA

"Müsilaj, Mersin Körfezi için artık bilimsel olarak belgelenmiş durumda"
Dip müsilajının etkisinin ortadan kaldırılması için arıtma sistemlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ayas, şunları anlattı:

"Mersin Körfezi'nde müsilajın daha da kalıcı hale gelmesiyle karşılaşabiliriz çünkü körfezin kirlilik yükü çok fazla. Durum çok iyi değil. Buna bağlı olarak yıllardır sıklığı ve boyutu artan şekilde yüzey ve dip müsilajını görmeye devam ediyoruz. Dip müsilajı, Mersin Körfezi için artık bilimsel olarak belgelenmiş durumda bu da körfezin deniz kirliliği konusunda iyi olmadığının somut göstergesi."

YEREL HABERLER
MÜSİLAJ
Sena Şeker

+ GZT'de Sıcak Haber Editörü olarak görev yapıyor. Güncel gelişmeleri takip ederek haberlerin hazırlanması ve yayınlanmasını sağlıyor.

Bize Ulaşın

Bir proje fikrim var
Sizinle çalışmak istiyorum
Basın sponsoru arıyorum
Bir şeyler söylemek istiyorum

Sosyal Medya

Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
TikTok
LinkedIn
GZT
Hakkımızda
Medya Kiti
Gizlilik Politikası
Kişisel Verilerin Korunması
Mobil Uygulamalar
Sosyal Medya
Kullanım Koşulları
Çerez Politikası
Künye
Site Haritası
Seçim Sonuçları 2024
Muhabbetle
İstanbul'da yapıldı.Tüm hakları saklıdır, Net Medya 2020GZT.com altında yayınlanan köşe yazıları ve haberlerin tüm hakları Net Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazıları ve haberlerin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
YASAL UYARI: BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri DirectFN Finansal Veri ve Teknoloji Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.