GZT
GZT
0
GZT TV CANLI
Derin Tarih

DERİN TARİH HAKKINDA // NEDİR, KİMDİR?

Osmanlı'da saray merasimleri

Beyza Kirişçi Yıldız
BEYZA KİRİŞÇİ YILDIZ
02 TEMMUZ 2025 , ÇARŞAMBA 22:10
Abone ol
Osmanlı'da saray merasimleri
Derin Tarih

Türkiye'de cumhuriyetin ilânından sonra gerçekleşen en acı hadiselerden biri, 1931 yılında Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça yaklaşık 30-50 ton arası değerli belgenin “kâğıt hamuru olarak kullanılmak üzere” Bulgaristan'a satılmasıdır. Neyse ki, okkası üç kuruşa elden çıkarılan ve Sultanahmet'teki Osmanlı Arşivi binasından vagonlara yüklenerek Sofya'ya gönderilen belgelerin kıymeti Bulgar yetkili makamlarınca anlaşılmış, böylece imha edilmeyerek hızlıca hepsine el konulmuştur. Bu sayede, İstanbul ve Kahire'den sonra en fazla Osmanlı arşiv belgesi bugün Sofya'da bulunuyor. 20 Haziran 2025 Cuma günü Sofya'ya yaptığım ziyaret sırasında, Bulgaristan Millî Kütüphanesi'nin tarihî binasında bu olağanüstü kıymetli belgelerin bir kısmını görme imkânı buldum. Aradan geçen neredeyse bir asırlık zaman zarfında henüz arşivin sadece ana bölümleri ismen tasnif edilmiş, içerik olarak keşfedilmeyi bekleyen sayısız vesika var. Arşiv ve koleksiyonlar hakkında sunum yapan Bulgar uzmanın şu cümlesi ise özellikle aklımda kaldı: “Osmanlı İmparatorluğu, bir kayıt, nizam ve bürokrasi imparatorluğuydu.” Sözüne delil olarak, 1700'lerde Girit'te tutulan bir vergi defterindeki detayları gösterdi. Osmanlı sarayındaki merasimlere odaklandığımız sayımıza gelen yazıları okurken, yukarıdaki yoruma tekrar tekrar hak verdim. İster bir bayram töreni olsun, isterse bir sünnet merasimi, her şeyin inceden inceye kaydedilip arşivlendiği, hiçbir şeyin tesadüfe ve oluruna bırakılmadığı, intizamlı ve özenli bir imparatorlukla karşı karşıyayız. Bu, zamana ve mekâna kıymet veren, akıp giden hiçbir şeyin kaybolmasına razı olmak istemeyen bir şuurun yansımasıydı kuşkusuz. Aynı şuurun ürettiği insan tipi de bugün hâlâ erişemediğimiz yüksek bir seviyeyi ifade ediyor. Yeni sayımızda, hayırla görüşmek üzere…

1-10
Derin Tarih
2-10
Derin Tarih
3-10
Derin Tarih
4-10
Derin Tarih
5-10
Derin Tarih
6-10
Derin Tarih
7-10
Derin Tarih
8-10
Derin Tarih
9-10
Derin Tarih
10-10
Derin Tarih
OSMANLI TARİHİ
DERİN TARİH
OSMANLI
SARAY
MERASİM
Beyza Kirişçi Yıldız

+ GZT 'Özel İçerik' kategorisi için çalışmalar yapıyor. 'A'normal Tarih' ve 'Öyle mi?' programlarıyla her hafta özel prodüksiyonlar oluşturuyor. Beyza’ya beyza.kirisci@gzt.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Bir proje fikrim var
Sizinle çalışmak istiyorum
Basın sponsoru arıyorum
Bir şeyler söylemek istiyorum

Sosyal Medya

Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
TikTok
LinkedIn
GZT
Hakkımızda
Medya Kiti
Gizlilik Politikası
Kişisel Verilerin Korunması
Mobil Uygulamalar
Sosyal Medya
Kullanım Koşulları
Çerez Politikası
Künye
Site Haritası
Seçim Sonuçları 2024
Muhabbetle
İstanbul'da yapıldı.Tüm hakları saklıdır, Net Medya 2020GZT.com altında yayınlanan köşe yazıları ve haberlerin tüm hakları Net Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazıları ve haberlerin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
YASAL UYARI: BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri DirectFN Finansal Veri ve Teknoloji Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.