Değeri dudak uçuklattı: Yastık altında 5 bin ton altın yatıyor

Yastık altında 5 bin ton altın bulunuyor
Yastık altında 5 bin ton altın bulunuyor

Sektör temsilcileri, Türkiye'deki yastık altında bulunan altın miktarı ile ilgili tahminlerde bulundu. .Bu altınların piyasa değerinin 500 milyar dolara yakın olduğu ifade edilirken; bu altınların ekonomiye kazandırılması için çaba harcandığını belirterek önerilerde bulundu.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Türkiye'de yastık altındaki altın miktarının 5 bin tona yakın olduğunu belirterek bunun 500 milyar dolar üzerinde bir değere karşılık geldiğini söyledi. Bu altınların ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade eden Atayık, Yastık Altı Altın Yatırımları Sistemi (YAY-SİS) ve Altınbank kurulmasını önerdi. Tüm kuyumcuları da sisteme entegre etmeyi planlayan bu öneriye göre sermaye altın bazında tutulacak ve kamu tarafından da desteklenecek.

Değeri yaklaşık 500 milyar dolar

5 bin ton olarak telaffuz edilen rakamların daha doğru olabileceğini ve kendi tahminlerinin de bu yönde olduğunu aktaran Atayık, şunları kaydetti:

"Bu öngörünün teyidi için Türkiye’deki hanehalkı sayısı olan 20 milyon 200 bin ve Türkiye'nin nüfusu ile ilgili telaffuz edilen 85 milyon rakamı kullanılarak yastık altındaki miktarın akılcı olup olmadığı konusunda bir fikir yürütülebilir. Yastık altı birikimlerin parasal karşılığı bugün altının kilogram fiyatının 107 bin dolar civarında olduğunu düşünürsek, aşağı yukarı 500 milyar dolar ve üzerinde bir değere karşılık geldiğini söyleyebiliriz"

Yastık altı Altın Yatırımları Sistemi önerisi

Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılma sürecine de değinen İKO Başkanı Atayık, vatandaşın yeterince güven duyamadığı için birikimlerini yastık altında tutmaya devam ettiğini öne sürerek, şunları kaydetti:

"Bu konuda kuyumcuları da sürece dahil eden çalışmaların geçmişi 10 yıl öncesine dayanıyor. Bakanlıklarda yapılan toplantılarda bankaların bu konuda yeteri kadar uzman personel bulunduramaması nedeniyle, ayrıca vatandaşların güvendikleri, daha önce alışveriş yaptıkları, kendilerine yakın hissettikleri kuyumcular vasıtasıyla bu tercihlerini kullandıkları gerçeği öne çıktı. Bu tarihten sonra KADSİS ve ADN gibi rafineri firmalarımız tarafından geliştirilen ve zaman içinde sisteme dahil kuyumcu sayısının artırıldığı projeler hayata geçti.

İKO olarak özellikle mevcut sistemleri geliştiren kurumlarımız ve kişiler bazında olumsuz bir durum yaratmamak adına süreçte sadece kuyumcuların daha fazla etkin olması önerimizi Hazine ve Maliye Bakanlığına ilettik. Ancak Bakanlıktan gelen talep üzerine Yastık altı Altın Yatırımları Sistemi (YAY-SİS) adı altında bir proje ile bir sistem önerisinde bulunduk. Bu sistemde, Türkiye genelinde 27 kuyumcular odası ve 86 kuyumcu dernek üyesi kuyumcu meslektaşlarımızın içinde olduğu her birine finansal güçleri oranında kredilendirme yapacak, kamu bankaları eliyle bir işleyiş öngörülüyor."