İzmir'den dünyaya kuşkonmaz ihracatı

Dış piyasalarının çok geniş olduğundan ve talep alan bir sebze olduğundan bahseden Kınalı, Türkiye’de hem üretimin hem de tüketimin az olduğunu söylüyor.
Dış piyasalarının çok geniş olduğundan ve talep alan bir sebze olduğundan bahseden Kınalı, Türkiye’de hem üretimin hem de tüketimin az olduğunu söylüyor.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olan ve uzun süre ABD'de yaşayan Sümeyye Kınalı, ABD’de tanıştığı kuşkonmaz bitkisini İzmir, Tire'de yetiştirmeye karar veriyor. 80 dönümlük arazide üretime başlayan Kınalı, ilçede ilk kez üretilen ve kuraklığa karşı dayanıklılığıyla bilinen kuşkonmazlarını üretmeye başlıyor.

Tire'nin toprak yapısı ve iklimi bakımından kuşkonmaz için ideal bir yer olduğunu ifade eden Kınalı, “Kuşkonmaz, üretimi çok kolay olmakla birlikte aynı zamanda özel ihtiyaçları olan bir sebze. İlk üç yıl hasat almıyoruz. Bakıyoruz, besliyoruz, suluyoruz. Üç yıldan sonra 12 yıl hasat dönemi oluyor. Çok verimli ve çok yıllık bir sebze. Üretimi sırasında bizi zorlamıyor. En önemli kısmı da diğer sebzelere oranla daha az su istiyor” diyor.

“Yurt dışı piyasasına ağırlık veriyoruz”

Dış piyasalarının çok geniş olduğundan ve talep alan bir sebze olduğundan bahseden Kınalı, Türkiye’de hem üretimin hem de tüketimin az olduğunu söylüyor. Kınalı, “Bizim asıl hedefimiz ülkemizde tüketimi de üretimi de artırmak. Yurt dışı piyasasına ağırlık veriyoruz. Almanya, Hollanda, İtalya, İngiltere hedef ülkelerimiz arasında yer alıyor. Güzel dönüşler de alıyoruz. Ürünümüzün kaliteli olması nedeniyle bizimle çalışmak istiyorlar. Kuşkonmazın tüketim alanı çok geniş” sözlerini ekliyor.

“Bu yıl 5 ton ürün alacağız”

Ortak Ömer Arinç ise hedeflerinin 80 dekarlık alanı 300 dekara çıkarmak olduğunu söylüyor;

Normal şartlarda biz bu yıl ürün hasadı düşünmüyorduk. Kuşkonmaz bitkisi az su tüketen bir bitki ve bu yıl toprak ve iklim şartları çok uygun olduğu için sürpriz yaşadık.

Yaklaşık 5 ton kadar ürün almayı planlıyoruz. Birkaç haftaya da hasadı durduracağız. Önümüzdeki yıl dekardan 1 ton ürün alma hedefimiz var. Tam verime geçtikten sonra da Almanya'ya ihracata başlayacağız” diyor.