Süveyda'da kriz durulmuyor: Bedevî Araplarla silahlı Dürzî gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor

13 Temmuz'da Suriye'nin güneyinde Dürzîlerin çoğunlukta olduğu Süveyda kentinde Dürzî milisler ile bedevî kabileler arasında başlayan çatışmalar, Şam yönetiminin olayları sonlandırmak amacıyla müdahale bulunmasıyla farklı bir boyuta ulaştı. Şehre giren Suriye ordusuna Dürzî milislerin saldırılarının artması ve sonrasında İsrail'in de Dürzîleri koruma bahanesiyle Suriye'de hava saldırıları gerçekleştirmesiyle kriz Suriye'de zaten kırılgan olan istikrar ortamının ciddi bir tehlike altına girmesine sebep oldu.
İsrail'in Suriye iç güvenlik güçlerinin Bedevî Araplarla silahlı Dürzî gruplar arasında çatışmalara sahne olan Süveyda kentine "48 saat boyunca sınırlı girişine izin vereceği" bildirildi.
İsrail basınına konuşan ve adı açıklanmayan bir kaynak, Tel Aviv yönetiminin bölgede yaşanan "istikrarsızlık nedeniyle" Suriye iç güvenlik güçlerinin Süveyda kentine girişine izin vereceğini belirtti.

Söz konusu İsrailli yetkili, Suriye iç güvenlik güçlerinin Süveyda'ya girişinin "48 saat süreceği ve sınırlı olacağını" ifade etti.
İsrail, çatışmalara sahne olan Süveyda ve çevresinde daha önce Suriye güçlerine yönelik çok sayıda hava saldırısı düzenlemişti.

Suriyeli kaynaklar, askerî güçlerin Süveyda'ya girdiği iddiasını reddetti
Öte yandan Suriye'de Şam yönetimine bağlı askerî güçlerin, Bedevî Araplarla silahlı Dürzî gruplar arasında yeniden çıkan çatışmaları durdurmak için Süveyda kentine girdiği iddialarının doğru olmadığı bildirildi.
Suriye resmî devlet televizyonu El-İhbariyye, iddialara ilişkin sahadaki güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiyi Facebook hesabından paylaştı.

Paylaşımda, "Şu ana kadar (Suriye) İçişleri Bakanlığı güçlerinin Süveyda'daki çatışmaları sona erdirmek üzere bölgeye girdiğine dair yayılan haberler doğru değildir." ifadesi kullanıldı.
Süveyda ilinde, Şam yönetiminin yerel gruplarla anlaşıp önceki akşam bölgeden çekilmesine karşın anlaşmaya karşı çıkan Dürzî lider Hikmet el-Hecrî grubunun Bedevî Araplara yönelik zorla yerinden etme eylemleriyle çatışmalar yeniden başlamıştı.

Bedevî Araplar dün akşam saatlerinde, Suriye'nin diğer bölgelerindeki Arap aşiretlerinden gelen yüzlerce savaşçının da katılımıyla Hecri grubundan bazı yerleşimleri geri alarak kent merkezinin batı girişine ulaşmıştı.
Silahlı Dürzî gruplar kent çevresinden çekilerek savunmalarını, Süveyda merkezinde oluşturmuştu.
Taraflar arasındaki çatışmalar kent merkezinin batı girişinde devam ediyor.
Suriye güvenlik güçleri, Süveyda'ya ulaşan yollar üzerinde denetim faaliyetlerinde bulunuyor.

Süveyda'daki çatışmalar ve İsrail saldırıları
Suriye'nin güneyindeki Süveyda ilinde 13 Temmuz'da Bedevî Arap aşiretleri ile Dürzî silahlı gruplar arasında küçük çaplı çatışmalar başladı.
Bölgeye sevk edilen Suriye güvenlik güçlerine, Dürzî grupların saldırılarında onlarca asker öldü.

Güvenlik güçleri ile yerel silahlı Dürzî gruplar arasındaki çatışmaların büyümesinin ardından taraflar arasında ateşkes sağlandı.
Ateşkes kısa sürede bozulurken İsrail ordusu, Suriye güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenledi.
- İsrail hava kuvvetleri, 16 Temmuz'da Suriye Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı'nı vurdu.

Süveyda'da aynı gün hükümet ile yerel gruplar arasında ateşkes yeniden sağlanırken İsrail savaş uçakları Şam ve Der'a'ya saldırılar düzenledi.
Anlaşmanın ardından bazı Dürzî silahlı grupların Bedevî Arapları zorla yerlerinden çıkarmaya başlamasıyla iki taraf arasında dün çatışmalar yeniden alevlenirken, güvenlik güçleri müdahil olmadı.
Güvenlik güçlerinin çekildiği Süveyda'da, çatışmalar ve İsrail'in saldırılarında, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Süveyda'daki çatışmalar insanî krize yol açtı
Suriye'nin güneyinde bazı silahlı Dürzî gruplar ile bedevî Araplar arasında 13 Temmuz'da başlayıp Suriye güvenlik güçleri ve İsrail'in müdahil olduğu çatışma ile saldırılara sahne olan 6 günde, bölgedeki siviller insanî krize sürüklendi.


- Çatışmalar sırasında elektrik hatlarının zarar görmesi sonucu bölge büyük ölçüde elektriksiz kaldı.
- Elektrik olmadığı için su pompaları çalışamaz hale geldiğinden halk kuyu sularını da kullanamıyor.
- Çatışmalar nedeniyle kepenk indiren market ve fırınlar hala açılamadı.
- Ekmek üretiminin durması, halkın temel gıda ihtiyacını karşılamasını imkânsız hale getirirken bölgede un da temin edilemiyor.
- Süveyda'daki sağlık kuruluşları da gerek elektrik kesintisi gerek güvenlik sorunları nedeniyle hizmet veremez durumda.
