Bu çörek seferberlik izlerini taşıyor

​Bu çörek seferberlik izlerini taşıyor
​Bu çörek seferberlik izlerini taşıyor

Bazı lezzetlerin tek görevi damakta iz bırakmak değil, tarihe de adını yazdırmak. Bu lezzetlerden biri de Balıkesir'in seferberlik çöreği, kurtuluş hikayesinin günümüze taşıyıcısı. Sıradan bir çörek gibi görünse de, ardında bir milletin direnişi, yoklukla mücadele azmi ve dayanışmanın izi var. Hadi gelin Balıkesir'in tecilli lezzeti seferberlik çöreğinin altında yatan hikayeye bir göz atalım.

Seferberlik çöreği, adını Kurtuluş Savaşı yıllarından alıyor. O dönemlerde Balıkesir, işgal altında ve kıtlıkla mücadele eden şehirlerden biriydi. Ancak ne yokluk ne de düşman halkın direncini kıramadı. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar ellerindeki kısıtlı malzemeleri bir araya getirerek hem açlıkla mücadele etti hem de cephedeki askerler için destek olmaya çalıştı. İşte bu çörek, o dönemlerde su, tuz ve ekşi maya gibi az bulunan malzemelerin dikkatle harmanlanıp fırına verilmesiyle ortaya çıktı.

Ekşi mayalı hazırlandığı için bayatlaması zor olan bu çörek, iki tarafının da susamla kaplanmasından dolayı çabucak kuruyor. Savaşta daha dayanıklı olsun, mehmetçik ekmeğe ulaşılabilir olsun diye o dönemlerden beri kurutuluyor. Üstelik doyurucuyla da askerlere güç kuvvet veriyordu.

Seferberlik çöreği, sadece bir tarif değil; aslında bir mesaj taşıyor. “Vazgeçmemek”, “birlik olmak” ve “elden gelenin en iyisini yapmak”… Belki içinde pahalı malzemeler yok ama emeği, anlamı ve tarihi paha biçilemez. Bir zamanlar askerimizin karnını doyurmak için hazırlanan seferberlik çöreği, şimdilerde düğünlerde, kız istemede, mevlitlerde ve daha birçok etkinlikte baş rolü üstleniyor.