Uydu kayıtları ortaya çıktı: İsrail’in gizlediği gerçeği İngiliz basını ortaya çıkardı

İsrail’in gizlediği gerçeği İngiliz basını ortaya çıkardı.
İsrail’in gizlediği gerçeği İngiliz basını ortaya çıkardı.

İngiliz The Telegraph gazetesiyle paylaşılan uydu görüntüleri, İsrail’in kamuoyundan gizlediği bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Uydu radar verileri, İran’ın 12 gün süren son çatışmalarda İsrail’in askeri üslerini hedef aldığı ve bu saldırıların kamuoyuna açıklanmadığını ortaya koydu.

The Telegraph’a konuşan ve uydu analizlerini paylaşan Oregon Eyalet Üniversitesi’nden ABD’li akademisyenlere göre, İran füzeleri İsrail’in kuzeyinden güneyine kadar uzanan bölgelerde beş askeri tesisi doğrudan vurdu. Vurulan yerler arasında büyük bir hava üssü, istihbarat merkezi ve kritik bir lojistik tesisi de bulunuyor.

Ancak İsrailli yetkililer saldırıları kamuoyuna duyurmadı. Ülkedeki katı askeri sansür yasaları nedeniyle de iç basında konuya dair hiçbir bilgi yer almadı.

Uydu görüntüleri gerçeği açığa çıkardı

Akademisyenlerin incelemesine göre, uydu radar verileri özellikle savaş bölgelerindeki bomba hasarını tespit etmek için kullanıldı. Buna göre İran füzeleri, İsrail’in hava savunma sistemlerini delmeyi başardı. Bu saldırılar, konut ve sanayi altyapısında ciddi hasara yol açan 36 ayrı saldırıya ek olarak kaydedildi.

The Telegraph’ın analizine göre saldırıların ilk sekiz günü boyunca füzelerin hedefe isabet oranı her geçen gün arttı. Karşılıklı saldırıların yedinci gününden itibaren İran’ın fırlattığı füzelerin yaklaşık yüzde 16’sı İsrail’in katmanlı hava savunma kalkanını geçerek hedeflerine ulaştı.

Nedenler belirsiz

Uzmanlar, İran füzelerinin isabet oranındaki bu artışın nedeninin tam olarak net olmadığını belirtiyor. Ancak İsrail’in önleme füzesi stokunun sınırlı olması, İran’ın geliştirdiği ateşleme taktikleri ve daha sofistike füze teknolojisi bu duruma katkı sağlamış olabilir.

İsrail’in çok katmanlı kalkanı

Bilinenin aksine İsrail yalnızca Demir Kubbe’den ibaret bir savunma sistemine sahip değil. Demir Kubbe, kısa menzilli roket ve havan toplarına karşı koruma sağlarken, orta katmanda Davud’un Sapanı sistemi 300 kilometreye kadar menzilde insansız hava araçlarını ve füzeleri durdurmak için görev yapıyor. En üstte ise balistik füzeleri henüz atmosfere girmeden etkisiz hale getiren Arrow sistemi bulunuyor.

12 günlük savaş boyunca İsrail hava savunması, ABD’nin karada konuşlu iki THAAD sistemi ve Kızıldeniz’deki Amerikan savaş gemilerinden fırlatılan önleyicilerle de desteklendi.

Gerilimi tırmandıran saldırı zinciri

Gerginliğin fitilini ateşleyen gelişme, 13 Haziran’da İsrail’in İran’daki nükleer tesisler ve üst düzey askeri komuta merkezlerine düzenlediği geniş çaplı saldırılar oldu. İsrail’in ardından 22 Haziran’da ABD de İran’ın Natanz, Fordo ve İsfahan’daki üç kritik nükleer tesisini hedef aldı.

Bu saldırılara misilleme olarak İran, 23 Haziran’da ABD’nin Katar’daki El-Udeyd Hava Üssü’nü vurdu. ABD Başkanı Trump ise 24 Haziran’da İran ile İsrail arasında ateşkes sağlandığını kamuoyuna duyurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >