Üniversite sınavında sorularla inatlaşmayın!

​Üniversite sınavında sorularla inatlaşmayın!
​Üniversite sınavında sorularla inatlaşmayın!

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda son saatlere girildi. Artık ders çalışma değil. sağlığınızı koruma ve doğru taktikleri uygulama zamanı. Sınava en başarılı olduğunuz alandan başlayın, sorularla inatlaşmayın Kimi sorularda zihin körlüğü yaşanabilir, İşaret koyup diğer soruya geçin.

21-22 Haziran tarihlerinde üç oturum hâlinde yapılacak ve 3 milyonun üzerinde adayın gireceği 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na saatler kala imtihana girecek öğrencilere tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Sınava ne kadar iyi hazırlanmış olursanız olun, endişeli olma ihtimaliniz yüksek. Doğrusu, sınav kaygısının belli bir düzeyde olması da iyi bir şey aslında. Bu aynı zamanda öğrenciyi motive eden de bir şey. Temelde bünyeyi sınava alıştırmak gerekiyor. Aileleriniz ya da arkadaşlarınız da kaygınızı artırıyor olabilir. Bunlara çok takılmayın. Emin olun, bunlar başarılı olmuş her insanın başından geçmiş duygulardır. Günlük rutinlerimize devam edelim. Bir yandan da sınavın varlığını unutmayalım.

Motivasyon, ilk 10 dakikadan sonra

Sınav süresince zaman zaman motivasyonunuz bozulabilir, odak noktanız kaybolmaya başlayabilir. Ne de olsa azımsanacak bir zaman değil. Odak, sürekli sabit kalamayabilir. Öğrenciler, bunu sınav öncesinde de yaşayabilir. Ama sınavın ilk 10 dakikasından sonra motive olmuş oluyorlar. Odaklanıyorlar. Yarım saat - 40 dakikadan sonra yine kopuşlar olabiliyor. O esnada etrafa baktığınızda diğer öğrencilerin soruları şevkle çözdüklerini ya da çözmeye çalıştıklarını görürseniz bundan olumsuz etkilenmeyin.

YKS bir sıralama sınavı

YKS, esasen bir sıralama sınavı. Bir diğer ifade ile seviyeniz ne ise zaten kendi yerinizi bulmanız gerekiyor. Hedeflediğiniz üniversitenin bölümünün sıralamasını yakaladığınızda, zaten başarıya ulaşmış olacaksınız. Sınavı mantığa büründürmek, kaygınızı azaltacaktır. Çünkü nihayetinde kaygı, duygularla ilgilidir. Sınavda bizim işimiz akılla ilgili olmalı. Dolayısıyla yarışta geride kalmamak adına, sınav esnasında bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor. Gelin, işin taktik kısmına geçelim.

En başarılı olduğunuz taktiği uygulayın

Öğrencilerin takılıp kaldığı sorular olabiliyor. Ya da daha önce deneme sınavlarında uyguladıkları taktikler oluyor. Öğrencinin sınav sırasında alışkın olduğu ve en başarılı olduğu taktiği uygulaması gerekiyor. İkincisi, sorularla inatlaşmaması gerekiyor. Bazı soruda zihin körlüğü yaşayabiliyoruz. Dolayısıyla bunu yaşadığımız anda soruyu bırakıp, yanına bir işaret koyarak diğer soruya geçmeliyiz. Unutmayın ki daha sonra tekrar bir boşluk bulduğumuzda o soruya dönmek, zihinsel körlüğün önüne geçmeyi sağlar.

Ah şu zaman problemi!

Gelelim en önemli hususlardan bir diğeri olan kodlama konusuna... Bizim önerdiğimiz, blok olarak kodlamak değil. Bir sayfayı, bir sütunu bitirdiniz; ondan sonra o soruların kodlamasını yaptığınızda hata payınızı azaltmış oluyorsunuz. Son yıllarda üniversite sınavlarında yaşanan en büyük sıkıntılardan biri, zaman problemi. Özellikle de sözel sorularda sıkça karşılaşılan bir durum bu. Türkçe sorularında çok uzun paragraflar bulunuyor. Kitap okuyan, okumayan öğrenciyi ayırmak istiyorlar. Sorulara baktığınız zaman çok zor değiller. Biraz daha geniş zamanınız olsa belki çok rahat yetiştireceksiniz. Ama zamanı da bu açıdan iyi kullanmak gerekiyor. Yani zaman kontrolünün mutlaka adayda olması gerekiyor.

Kaygılar yükseldikçe su ihtiyacı artıyor

Kaygı ve stres seviyesi yükseldikçe ağız kuruluğu da artıyor. Dolayısıyla su içme ihtiyacı daha fazla oluyor. Suya çok ihtiyacınız olduğu düşüncesine kapılıp sıvı tüketiminizi kontrolsüz artırdığınızda ise bu kez tuvalet ihtiyacı doğacaktır. Kontrollü olmazsanız bu, sınavda sizi çok zor durumda bırakabilir. Küçük bir dikkatsizlik nedeniyle sınav için harcağınız onca zaman ve emek boşa gidebilir. Ayrıca sınav kaygınızı azaltmak için bazı nefes taktikleri de var. Derin nefes alma, burundan alma gibi… Biraz bunlara da dikkat ederseniz, en azından kaygıyı biraz daha baskılamış olursunuz. Soru çözerken takıldığınızda, çok zorlandığınızda veya kendinizi çok heyecanlı hissettiğinizde durup 10 saniye derin nefes alın. Çok iyi geldiğini fark edeceksiniz.

Sınav sonrası süreç

Belli bir mesleğin, hedefin ya da akademik kariyerin ilk adımı olarak görüldüğü için üniversite sınavına gereğinden fazla anlam yükleniyor. Diğer yandan sınavdan sonraki süreç de çok önemli aslında. Olumsuz bir sonucu, büyük bir hayal kırıklığına, hatta depresyona çevirmemek gerekiyor. Başarılı olanların da üniversite ve bölüm tercihlerini doğru yapması önem taşıyor. Bunun yolu da gencin kendisini, yeteneklerini ve beklentilerini iyi bilmesinden geçiyor. Sınava girecek tüm genç arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Kendinize güvenin, başarılı olmamanız için hiç bir sebep yok.