Sivilce Kâbusuna Son

Sivilce Kâbusuna Son
Sivilce Kâbusuna Son

Ergenlik sivilcesi olarak da bilinen akne, bir kıl keseciği ve yağ bezleri hastalığıdır. Çeşitli nedenlerle yağ bezlerinin deriye açılan ağzının tıkanması, akne gelişiminin ilk basamağını oluşturur. Akne, genellikle herkesi hayatının bir noktasında etkiler. En çok hormonal değişiklikler geçiren gençler ve genç yetişkinler arasında yaygındır. Sivilce, bu dönemdeki gençlerin yüzde 85’inde az ya da çok farklı oranlarda görülür.

Sıcak havaların gelmesiyle birlikte cilt yağlanması, siyah nokta ve sivilcelerde de artış görülebilmektedir. Etkili tedavileri mevcut ise de sivilceler kalıcı olabilir. Sivilce tedavisi konusunda halk arasında yaygın olarak doğru zannedilen bilgilerin çoğu yanlıştır ve bu, tedaviyi güçleştiren en önemli sıkıntılardan biridir.

SİVİLCE BELİRTİLERİ ŞÖYLEDİR:

Beyaz noktalar (kapalı, tıkalı gözenekler)

Siyah noktalar (tıkanmış gözeneklerin açılması)

Küçük kırmızı, hassas şişlikler (papüller)

Uçlarında irin bulunan papüller olan sivilceler (püstüller)

Deri altında büyük, katı, ağrılı topaklar (nodüller)

Deri altında ağrılı, irin dolu topaklar (kistik lezyonlar)

TEDAVİ EDİLMEZSE İZ KALABİLİR

Ergenlik döneminin sona ermesiyle birlikte akne probleminin de sona ereceği; bu nedenle de tedavinin gereksiz olduğu düşüncesi ise doğru değildir. Bu dönemde yeterli ve etkili bir tedavi uygulanmazsa hem deride fiziksel olarak iz kalır hem de kişisel görünüm ile ilgili olarak endişeler artacağından hasta ruhsal olarak etkilenir. Kozmetik ürünler, cildi temizleyerek ve nemlendirerek akne tedavisine destek olurlar. Ancak başlı başına kozmetik ürünler ile akneyi tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle akne tedavisi için dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır.

AKNE TEDAVİSİ UZUN SÜRELİ OLMALIDIR

Akne tedavisi, hastalığın şiddeti ve hastanın tedaviye uyumu gibi faktörler göz önünde bulundurularak oluşturulur. Akne ilaçları, topikal (dıştan sürerek) veya sistemik (ağızdan alarak) yolla uygulanabilir. Herhangi bir tedavinin başarısını değerlendirmek için altı ila sekiz hafta gerekir. Çoğunlukla hastalık kontrol altına alındıktan sonra da bazı topikal ilaçlar kullanılmaya devam edilebilir. Ayrıca aknenin yenilen yiyeceklerle bir ilişkisi görülmemiştir. Ancak kişisel gözlem olarak herhangi bir gıda ile aknede şiddetlenme gözlenmişse o gıdanın tüketimi azaltılabilir.

OLUŞMAMASI İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN

Cilt, gereğinden sık, sert temizleyicilerle ve sert sürtme hareketleriyle temizlenirse akne şiddetlenebilir. Günde iki kez yumuşak temizleyici ile temizlemek yeterlidir.

Akne tedavisi esnasında antibakteriyel veya akne ilacı içeren temizleyiciler tercih edilmemelidir.

Yoğun yağlı kremler, kapatıcılar, sıkıştırılmış pudralar sivilce oluşumunu artırır. Cildinizi temizledikten sonra uygulamak için yağsız bir nemlendirici seçin.

Akneler sıkılmamalıdır. Sıkılırsa bu durum aknenin yayılmasına veya kalıcı olmasına neden olabilir.

Spor kasklarından, şapkalardan, dar kıyafetlerden veya sırt çantalarından kaynaklanan basınç, akneye sebep olabilir. Bu gibi aksesuarlar ve kıyafetler kullanılırken dikkat edilmeli, cildin hava almasına özen gösterilmelidir.

Hava kirliliği ve belirli hava koşulları, özellikle yüksek nem akneye sebep olabilir. Böyle durumlarda cilt bakımına ve temizliğine daha fazla özen göstermek gerekmektedir.

Stres, akneye neden olur. Stresi azaltacak önlemler, fayda sağlayabilir. Egzersiz yaptıktan veya terledikten sonra banyo yapın. Gün sonunda veya yatmadan önce yüzünüzü yıkayın. Cildinizde yara izlerinin oluşmasını önlemek için cildinizin doğal olarak iyileşmesine izin verin.